A Nagy Háború hatása és emlékezete a vidéki kultúrára

Projektzáró tudományos konferenciának adott otthont a Skanzen november 4-én.
Szerző: Skanzen 2019. október 24.

 Az első világháború rurális társadalomra gyakorolt hatását és emlékezetét tárja fel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének közös - 2016-2020 között megvalósuló - A nagy háború hatása és emlékezete a vidéki kultúrára című kutatássorozata.

 

A tudományos pályázat részeként november 4-én A nagy háború hatása és emlékezete a vidéki kultúrára címmel projektzáró tudományos konferenciának adott otthont a Skanzen, amelynek során dr. Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója ismertette a projekt megvalósult és megvalósuló elemeit.

 

Beszédében elmondta, hogy a kutatássorozat és a konferencia központi gondolata az, hogyan formálta át a vidékiek mindennapi életét, életmódját, kultúráját az első világháború? Mivel a történeti kutatások Magyarországon eddig elsősorban a világégés politikatörténeti, gazdasági és hadtörténeti vonatkozásait állították a középpontba, kevés figyelem fordult a hétköznapi történelemre és az egyéni sorsok alakulására. A közös kutatássorozat a „nagy narratívával” párhuzamosan futó egyéni- és családi sorsok lenyomatát ragadta meg.

 

Kiadványok, adatbázis, kiállítások születtek a témában

 

Kutatás

Már 2016-ban elkezdődtek a terepmunkák és kutatótáborok. Az első világháborúval foglalkozó táborok során debreceni hallgatók végeztek kutatásokat Veresegyházán és a Somogy megyei Szennán. Első világháborús vonatkozású műtárgyakat, dokumentumokat és fotókat kerestek, interjúkat készítettek azokkal a szennai lakosokkal, akiknek felmenői részt vettek a világégésben. Terepkutatásokat végeztek diákok a romániai Magyarremetén, Köröstárkány és környékén, Várasfenesen.

 

A projekt keretében több kötet és tanulmány látott napvilágot. Kutatóink hazai és nemzetközi konferenciákon tartottak előadásokat, tanulmányutakon vettek részt. Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatója „háborús történetek hagyományozódása – közösségi és családi emlékezet” témában folytatott kutatásokat és 2017 júliusában részt vett az Isonzó Expressz 2017 szakmai programjain. 2018 júliusában a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársai a Galícia Expressz-szel a keleti hadszíntér állomásait járták be.

 

Adatbázis

A projekt eredményeképpen elérhető lesz a Skanzen honlapján egy első világháborús tematikus adatbázis, amely az első világháború rurális társadalomra gyakorolt hatását dokumentáló kulturális javakat gyűjti össze és teszi internetes formában elérhetővé. A projekt lehetőséget ad egészen kis múzeumoknak is arra, hogy megjelenjenek egy országos intézmény felületén, gyűjteményeik pedig könnyebben elérhetővé váljanak. 2019-ig a Múzeum 33 intézménnyel és 15 magánszeméllyel kötött együttműködési megállapodást, az adattárhoz összegyűjtött tételek száma pedig eléri az 3250-et.

 

Kiállítás

2016 októberben nyílt meg az Üzenet a frontról című időszaki kiállítás a Skanzen Galériában, amely Pozsony Ferenc zabolai tüzér frontra küldött és onnan kapott leveleinek, naplófeljegyzéseinek, fényképeinek segítségével a hátország mindennapjait és a lövészárkok világát eleveníti meg.  2019 májusban a Skanzen PontITT Galériában nyílt kamarakiállítás 51 hónap – Lélekváltozás 1914–1918 címmel, amely mentalitástörténeti szempontból ábrázolja az Osztrák-Magyar Monarchia katonáinak lelkiállapot-változását a háború alatt.

 

A Skanzen múzeumi eszközökkel dolgozta fel az I. világháborút

 

2018 májusától a Szabadtéri Néprajzi Múzeum „Élő történelem” programja új látványossággal bővült, amely az I. világháború utáni korba kalauzolja a látogatókat. A Véget ért a nagy háború című interaktív játékban részt vevő színészek úgy mesélnek a látogatóknak mindennapjaikról, mintha 1921-ben járnánk.

 

A múzeum 2019-es Fronton innen, fronton túl című tematikus évének programjai azokat a változásokat mutatják be, amelyek a háború folyományaként értelmezhetőek, így túlmutatnak 1918-on. A programok között a hátországra és a világégés hatására koncentráló élő múzeumi helyszíneket alakítottak ki a múzeum munkatársai, amelyeket Katonakönyv segítségével, pecsétgyűjtő játék formájában járhattak végig a látogatók, de részt vehettek tematikus világháborús bringatúrán is.

 

Az augusztus 17–20. közötti nagyrendezvény témája is a világháború volt. A Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozata elevenítette meg a katonák mindennapi életét. A hátországi eseményeket, jótékonysági akciókat a nap során rögtönzött, mini élő történelmi jelenetekkel, a múzeumi színház eszközével elevenítette fel a múzeum. Minden napra jutott ismeretterjesztő előadás és kézműves programok színesítették az eseményt.

 

2020 tavaszán nyílik a Skanzen világháborús tárlata

 

Az Észak-magyarországi falu tájegység Magtárában 900 m²-en 2020 márciusában nyílik meg az az átfogó első világháborús tárlat, amelynek központi gondolata a háború okozta változás lesz. Hogyan fogadta a háborút a vidéki lakosság? Milyen változásokhoz kellett alkalmazkodnia a paraszti társadalomnak? Milyen új tárgyak, jelenségek, szokások, újítások jelentek meg ebben az időszakban? A tárlatot kisebb pop-up kiállítás kíséri majd.

 

A nagyobb tárlat mellett tervezett virtuális kiállítás Emlék, emlékezet, kultusz - A Nagy Háború a magyar falvakban címmel a településképet meghatározó falusi és mezővárosi I. világháborús emlékművekre koncentrál. 

 

 

konferencia világháború


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.