Mutasd a maszkod!

A Skanzen szeretné a jövő számára megőrizni azokat a történeteket, amelyek ma történnek velünk. Ezért is szeretnénk dokumentálni az éppen mindennapi használatba kerülő szájmaszkok történetét is.
Szerző: Skanzen 2020. április 08.

Mutasd a maszkod!

Fotókat és történeteket gyűjtünk a járvány idején hordott szájmaszkokról

 

skanzen_gyujtes_szajmaszk.jpg

 

Több hete más lett a világ körülöttünk. Átalakult az életünk a koronavírus nyomása alatt. Ennek az átalakulásnak tárgyi lenyomatai is vannak. A Skanzen tudományos, kutatási és gyűjteményezési stratégiájában kulcsszerepe van nemcsak a múlt dokumentálásának, hanem a jelenkori társadalmi és kulturális átalakulások, folyamatok vizsgálatának is. Azt látjuk, hogy életünk szerves része lett a szájmaszk. A patikákban kapható orvosi maszkok mellett saját készítésű, egyedi maszkok is készülnek napjainkban.

 

A maszkkészítés a tárgyalkotó népművészet kortárs változata lett. Fontos számunkra, hogy dokumentáljuk ezt a folyamatot. A maszkkészítés nem csak tárgyalkotás, egyfajta élő népművészet, hanem a segítségnyújtás, a szolidaritás egyik formája is lett. 

 

A Skanzen szeretné a jövő számára megőrizni azokat a történeteket, amelyek ma történnek velünk.

 

Kik és hol varrnak maszkot?

Saját maguknak, a családtagoknak, a szélesebb közösség tagjainak készítik?

Milyen maszkok készülnek?

Milyen anyagot használnak?

Mi a maszk története?

 

Minden apró történet fontos, hiszen ezek a MI történeteink, VELÜNK történnek.

 

Írja meg az Ön történetét!

 

Küldje el a maszkjának fotóját, hogy közösen létrehozzunk egy virtuális gyűjteményt és kiállítást. Majd pedig a veszélyhelyzet után örömmel fogadjuk magukat a tárgyakat is, hogy megőrizzük őket a Skanzen gyűjteményében.


A történeteket és a fotókat a maszk@skanzen.hu email címre várjuk.​

 

Az eddigi érkezett beküldések itt tekinthetők meg.

Skanzen gyűjtés tárgygyűjtés történetgyűjtés fotógyűjtés maszk arcmasz védőmaszk koronavírus járvány


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki...