Emlékezni jó. Jót teszünk a segítségével!

Az emlékek felidézése legtöbbünk számára örömforrás, de sokan vannak, akiknek ez a jelenbe való visszatérést segíti. A Koronás Cukor „Édes emlékek” kampánya a legjobb élményeink megosztása mellett 5 millió forinttal támogatja a szentendrei Skanzen egyedülálló Demencia Programjának fejlesztését. Így tovább segíthetjük azokat, akiknek a legédesebb emlékei lassan elhalványulnak.
Szerző: Skanzen 2021. április 26.

A Skanzen az első olyan magyarországi múzeum, amely kifejezetten demenciával élő időskorúak számára fejlesztett ki speciális programot. A múltidéző foglalkozás segíti, hogy az emlékezetzavarral küzdő emberek élményekkel töltődjenek fel. Emellett a múzeum célja, hogy a társadalom figyelmét felhívja a betegségre és a foglalkozásokon szerzett jó tapasztalatokat és módszereket továbbadja, hogy ezzel minél több érintetten segíthessen.


demencia_fogl1.jpg

 

A már számos elismerést elnyert Demencia Program során a betegségben érintettek memóriáját stimuláljuk azáltal, hogy fiatalkori, gyermekkori környezetüket idézzük meg ízekkel, hangokkal, illatokkal, használati tárgyakkal. A hosszú távú memória szerencsére jól elraktározott kincsként hozzáférhető, így az egyedülálló módszertannak és foglalkozásnak köszönhetően a demenciával élő emberek érzelmileg, sőt, sok esetben fizikailag is újra erőre kapnak. 


demencia_fogl2.jpg

 


A Koronás Cukor 25. születésnapja alkalmából különleges kezdeményezést indított: május 23-ig gyűjti az emberek édes emlékeit, amelyek közül a legkülönlegesebbek az ünnepi csomagolásokon is olvashatóak lesznek.

Az egymillió darab jubileumi termék ősszel kerül a polcokra, s minden eladott csomag 5 forint támogatást jelent a Demencia Program számára.

 

demencia_fogl2.jpg_nagy.jpg

 

 

Az így összegyűlő 5 millió forint adományból lehetőség nyílik a Demencia Programban használt tárgyak, eszközök bővítésére, olyan kölcsönözhető ún. memória-dobozokat alakíthatunk ki, amelyek bárhol segíthetik a betegségben érintettek emlékeinek felidézését. A különleges múzeumi múltidéző programot az adományból továbbra is ingyenesen biztosítjuk.

demencia demencia program


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.