Tippek a nyári látogatáshoz

Nyári programkínálat, hűsítő állomások a múzeumban és hasznos tippek a látogatáshoz...
Szerző: Skanzen 2019. július 02.

skanzen_nyar_programok.jpg

 

 

Nyári programkínálat

Nyáron is vár a Skanzen! Idén nyáron új, ÉLET A FRONTON TÚL tematikus évünknek köszönhetően az első világháború alatti hátországbeli hétköznapok elevenednek meg a Skanzen egyes portáin, ahol sok érdekességet tudhatunk meg erről az időszakról. Az alábbi programokkal várjuk a látogatókat a nyári hónapokban:

  

Élet a fronton túl

Az első világháborús hátországi mindennapokról tudhatunk meg sokmindent, ha bejárjuk az Élet a fronton túl tematikus év helyszíneit. Idén számos kísérőprogrammal idézzük meg a 100 évvel ezelőtti háborús hétköznapokat, hogy megismerjük, hogyan élték át ezt az időszakot vidéken.

 

Fronton innen, fronton túl

Augusztus 17-20-án az Élet a fronton túl tematikus év kiemelt programjaként négynapos nagyrendezvényre hívjuk a látogatókat. Ezeken a napokon korhű jelenetek láthatók majd élő történelmi játékkal a szabadtéri múzeum természetes díszletei között.

 

Véget ért a Nagy Háború…

Hétvégente a Bakony, Balaton-Felvidék lankáin ismerhetjük meg három karakter történetét a háborút követő évekből. Hogyan vészelték át a háborút falun és mit kell tenniük a mindennapi megélhetésért? Keressük a szereplőket a Mindszentkállai és a Szentgáli portán!

 

 skanzen_vegetertanagyhaboru.jpg

 

21 élő múzeumi helyszín

Nyáron is látogatható 21 élő múzeumi helyszínünk (aktív helyszíneink és gyermek-élménypontjaink), melyeken sok-sok tevékenységbe lehet bekapcsolódni, vagy éppen interaktívan, játékosan tanulhatunk arról, hogyan éltek egykoron vidéken.

 

 

Hűsítő állomások

A Skanzen 60 hektáros szabadtéri kiállítása számos olyan hellyel szolgál, ahol a nyári fokokban is kellemesen eltölthetünk néhány órát. Ha az állandó kiállításban szeretnénk tovább barangolni, a következő állomásokat érdemes útba ejteni.

 

1. Kiállítás a kiállításban...

 

Aktuális időszaki tárlatunk a 60’-as 70’-es évek időszakának kulturális változásait és tárgykultúráját mutatja be különböző témákon keresztül. Az ÉV KIÁLLÍTÁSA különdíjas tárlat egy háromszintes, hűs magtárban található, így akár több órát is eltölthetünk benne. (Felföldi mezőváros tájegység)

 

skanzen_he67_magtar_idoszakikiallitas.jpg

 

2. Bújjunk be egy barlanglakásba!

 

A Szomolyai pinceház egy eredetileg tufába vájt barlanglakást mutat be, az 1930-as állapotot idézve. Érdekessége, hogy megismerhetjük benne a summások életét, akik messzi uradalmakhoz utaztak munkát végezni, hogy fenntarthassák magukat és családjukat. (Észak-Magyarország tájegység)

 

skanzen_szomolyaipincehaz.jpg

 

3. Szusszanjunk meg a patakparti pihenőn!

 

Patak partján, fák sűrűjében időzhetünk a Harangtorony pihenőnél. Akinek kedve van, a Mesetekercseken megfejtheti a református vallás nyolc szimbólumát. (Felső-Tiszavidék tájegység, a Margitka-híd mellett)

 

4. Hűsöljünk a Vízimalomnál!

 

A Vízimalomban nem csak a malom belseje tekinthető meg, hanem a molnárnak és családjának lakrésze is. Magát a malmot naponta többször is láthatjuk működés közben. (Vízimalom-indítások időpontja: hétköznap 11:00, 14:30, hétvégente 11:00, 12:30, 14:30).

 

5. Frissüljünk fel a falusi mosóban!

 

A Falusi mosó élő múzeumi helyszínünkön a hagyományos mosás technikáit ismerhetjük meg. Próbáljuk ki és frissüljünk fel a Nyírádi lakóház udvarán! (az aktív helyszín hétköznap látogatható). (Bakony, Balaton-felvidék tájegység)

 

 falusimoso_mosas_skanzen.jpg

 

6. Ismerjük meg közelebbről a fát!

 

A nemrég nyílt Fa-Ház műhely és ismeretterjesztő, interaktív élményhelyszín egyszerre. Itt rengeteg mindent megtudhatunk a fáról mint nyersanyagról, munkaeszközről, a műhelyben pedig kipróbálhatunk néhány egyszerű famegmunkáló technikát. A Fa-Ház maga is egy faház, egy élményponttá átalakított pajta. (Nyugat-Dunántúl tájegység)

 

skanzen_fahaz_interaktiv.jpg

 

6. Pihenjünk meg a látogatás végén!

Az új, fedett Rózsalugasnál vagy a Resti napernyős teraszán frissítővel, jégkrémmel hűthetjük le magunkat, és élvezhetjük a múzeumra és a környező hegyekre nyíló panorámát.

 

 

 

Hasznos tanácsok

Ha megfogadjuk az alábbi hasznos tanácsokat, akkor a nyári melegben is kellemes, tartalmas program lehet a Skanzenben tett látogatás.

 

  • Védjük magunkat a naptól! A tájegységek, épületek között közlekedhetünk biciklivel, vonattal, de gyalogosan is. Minden esetben tanácsos, hogy védjük magunkat a napfény elől - ha tehetjük, vigyünk fejfedőt, használjunk napvédő szereket. Kényelmes ruházat, sportos, könnyű cipő javasolt.

 

  • Vigyünk kulacsot! Minden tájegységben találunk csapot, ezekből iható ivóvíz folyik. Kérjük a személyzet segítségét, ha nem találjuk a legközelebbi ivóvíz-lelőhelyet. Ezen kívül a múzeum több pontján is kaphatók hűtött italok, frissítők (Resti, Étterem, Pékség, Borozó).

 

  • Keressük az árnyékos pihenőket! Nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek, főleg időseknek is felfrissülést jelenthetnek a múzeum különböző pontjain található mesefigurás pihenők. Több helyszínen párakapu is működik.

 

  • Gondoljuk át, mit szeretnénk megnézni! A teljes kiállítás megtekintése akár több napot is igénybe vehet. Ezért javasoljuk egy-egy kiállítási egység (tájegység) vagy időszaki kiállítás kiválasztását egy-egy látogatás alkalmával. (Ha évente többször is ellátogatnánk a múzeumba, érdemes kihasználnunk a Skanzen Kártya előnyeit).

 

  • Tervezzük meg előre a látogatást! Ehhez segítséget nyújthat az ingyenesen letölthető Skanzen App, mellyel otthonról is bejárhatjuk a helyszíneket, akár egyéni útvonalakat tervezhetünk egy interaktív térkép segítségével. A Skanzen Appon kívül választhatjuk a Skanzen Love Tour meglepetéstúrát is (pároknak) vagy a Skanzen Barangolókat (6-10 éveseknek) egyéni, tematikus útvonalakkal.

 

skanzen_app_tematikusturak.jpg

 

Várunk mindenkit szeretettel!

Skanzen látogatás kiállítás programok nyári programok


Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Heted7 Tábor 2021

Várjuk a 6-12 éves gyerekeket nyári napközis táborainkba, ahol a Skanzen egyedi lehetőségeit kihasználva tartalmas és szórakoztató időtöltést kínálunk.