Az Év Kiállítása Különdíj a HÉ'67!-nek

A Múzeumok Majálisán a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület szakmai elismerését nyertük el. Kiállításunk a 2018. évi szezon végéig tekinthető meg.
Szerző: Skanzen 2018. május 14.

Komoly szakmai elismeréssel térhetett haza múzeumunk a 23. Múzeumok Majálisáról 2018. május 13-án. Aktuális időszaki kiállításunk, a Hé'67! - A világ, amelyben a múzeum született a bírálóbizottság KÜLÖNDÍJÁT nyerte el AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA kategóriában.

 

 skanzen_he67_tarlatvezetes_boxok_idoszakikiallitas.jpg

 

A kiállítás, amely a zsűri indoklása szerint a korabeli magyar társadalmat és kulturális, életmódbeli, politikai változásait igényesen és széleskörűen mutatja be, tavaly júniusban nyílt meg, a múzeum fennállásának 50. évfordulóját ünneplő rendezvényen. Kurátora dr. Sári Zsolt volt, a tervezési és kivitelezési munkálatokat a Heonlab végezte.

 

Idén 15 intézmény jelentkezett saját kiállításával a pályázatra. Az egyesület beszámolója szerint a pályázat célja többek között, hogy jó példákat mutasson fel a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást elismerő, egyben a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra.

 

Néhány részlet a szakmai zsűri véleményéből arról, hogy miért is került kiválasztásra a HÉ'67! a különdíjasok közé:

Egyszerre hálás és könnyűnek ígérkező, ugyanakkor nagyszabású és felelősségteljes kihívásnak nézett elébe a Skanzen, amikor a régebbi múlt feldolgozása után (és mellett) a félmúlt történetébe kalauzolja vissza a látogatót.

 

 skanzen_he67_oltozkodes.jpg

 

(...) a Hé'67! kiállítás átfogóan, kiegyensúlyozott és jó hangsúlyokkal, egyúttal közérthetően mutatja be a konszolidálódó Kádár-korszak világát.

 

A tárlat a klasszikus néprajz, a kulturális antropológia kategóriáinak megtartásával veszi sorra az emberi lét alapszükségleteit, kiválóan, didaktikusan érzékelteti az átalakulás dinamizmusát: hogyan alakulnak át a különböző életterek (háztípusok, bútorok, eszközök) a mobilitás (utazás, munkába járás, nyaralás), a társadalmi szerepek (munka és privátszféra, öltözködés, viselet, a férfi és nő, a gyerekek, a fiatalok, az idősek) és falusi közösségi élet helyszínei (a könyvtár, a templom, a zene, a szórakozás, a tévé, a mozi).

 

he67_kozlekedes_skanzen_kiallitas.jpg

 

Világosan és érthetően, a múzeum társadalmi felelősségének tudatában tárja elénk a különböző csoportoknak, szerepeknek a hivatalosság által előírt, kívánatos kereteit – és ezt ütközteti a megvalósult formákkal, ahol a hagyományok felülírták ezeket a normákat. Látjuk a hatalom elleni, nem politikai jellegű, civil, generációs „lázadás” elszigetelt jelenségeit, majd egyre népszerűvé váló mintázatait is.

A mából kérdezi, mi maradt meg bennünk mindebből, a pusztuló, múzeumba kerülő tárgyak helyett hol él tovább ez a kor: a mentalitásunkban, a generációkon keresztül továbbadott attitűdökben?

 

 skanzen_he67_szubkulturak_kiallitas.jpg

A nosztalgia-érzés persze működésbe lép, de ez elkerülhetetlen egy ilyen téma esetén. A Skanzennek sikerül egyszerre bensőségesen, önreflektívan, mégis nagyfokú objektivitással bemutatni hazánk ötven évvel ezelőtti korszakát.

 

Köszönjük az elismerést és gratulálunk minden további díjazottnak!

A díjazott HÉ'67! időszaki kiállítás 2019-es szezon végéig (november 10.) tekinthető meg a múzeum nyitvatartási idejében. 

 

Bővebben az idei nyertesekről a Pulszky Társaság honlapján olvashat ITT.

 

 skanzen_bicikli_he67.jpg

év kiállítása hé 67 hé'67 hé'67! időszaki kiállítás kiállítás hatvanas évek


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...