Rendezvényeink 2022-ben

Szerző: Skanzen 2020. február 19.

2022 első félévének Skanzen rendezvényei:

 

 

Huszáros Hétvége a Skanzenben
2022. március 12-15.

 

 

Huszároshétvége.jpg

 

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a magyar nemzet történetének egyik legjelentősebb hadi eseménye, nemzeti identitásunk alappillére. A március 15-i hosszúhétvégén korabeli viseletbe öltözött huszárokkal elevenítjük fel a lovas katonák bravúrosságát, zenével-tánccal verbuválunk „hadsereget”, a vállalkozó kedvű gyerekeket ügyességi játékokkal képezzük ki katonának. a Huszárképzőben. A harci események iránt érdeklődők magunk is kezünkbe vehetnek eredeti huszárszablyákat.

 

Visszavágtázunk János vitéz mesevilágába, ahol megismerkedhetünk a huszárok mindennapjaival, megkóstolhatjuk Kukorica Jancsi kedvenc ételét, készíthetünk huszárcsákót, vesszőparipát, dobot vagy fakardot.

 

 

Skanzen Húsvét

2022. április 17-18

Húsvéti locsolás.jpg

A Húsvét a legrégibb keresztény ünnep és a legjelentősebb az egyházi év ünnepeinek sorában.

 

Ezen az ünnepen  határon innen és túlról elevenítjük fel hagyományainkat.  Kiemelt hangsúlyt fektetünk a Kárpát-medencében élők kultúrájának bemutatására, tárgyalkotó-díszítő-, gasztronómiai-, zenei- és tánchagyományuk megismertetésére, elősegítve ezzel a magyar - magyar párbeszédet.

 

A Magyarországon és a határainkon túl élő magyar közösségek húsvéti szokásai, táncai jelennek meg a portákon és a színpadon egyaránt.

 

 

 

Skanzen Majális
2022. április 30 – május 01.

 

Május elseje az 1990-es évektől – a kommunista rendszerek bukása után  – a munkavállalók szolidaritási napja lett, a külsőségek elhagyásával számos helyen majálisokat rendeznek ilyenkor. Az idei rendezvény tematikája a Magyar Nemzeti Levéltár és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közös projektjéhez kapcsolódik, melynek címe „A létező szocializmus életvilágai. A vidéki miliők rendszerváltása”. A projekt célja, hogy bemutassa a rendszerváltás előtti településfejlesztések hatásait a társadalomra vonatkozóan az elmúlt harminc év során.

 

 

 

Pünkösdi Örökség Ünnep

 

Nemzetközi szellemi kulturális örökségek találkozója a Skanzenben

 

2022. június 5–6. 

Pünkösd.jpg

 

A szellemi kulturális örökségeket, az azt éltető közösségeket, az emberi kreativitást és sokszínűséget ünnepeljük minden évben a Pünkösdi Örökség Ünnepen. 

 

A múzeum portáin a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő örökségek mutatkoznak be. Olyan szóban, tudásban, képességekben, szokásokban létező, és az élő közösségekhez kapcsolható kulturális gyakorlatokról van szó, melyeket közös szellemi kulturális örökségként kívánunk megőrizni a jövő generációi számára.

 

Az idei pünkösdi rendezvény kiemelt célja az összetartozás erősítése, közös megélése. Ennek okán több határon túli magyar közösséggel és örökséggel ismerkedhetnek meg a látogatók. Ők is, mint a többi közösség, elhozzák és bemutatják hagyományaikat egy múzeumi portáján és egy színpadi produkció keretében. 

 

 

 

 

 

Skanzen rendezvény program 2022 nemzeti ünnepi program október 23-ai program március 15-ei program márton nap újborfesztivál húsvéti program majális május 1-jei program bringatúrák biciklitúrák tavaszi szüneti program


Kapcsolódó cikkek