Online oktatási segédanyagok
Online oktatási segédanyagok
pedagógusok számára
Töltse le ingyenesen és használja az oktatásban!
1. Higiénia a XX. századi Magyarországon
Mióta van Magyarországon fürdőszoba? Milyen gyakran mostak hajat régen? Hogyan vágtak körmöt a körömvágó ollók megjelenése előtt? Mi volt a mángorló? Mi mindent használtak a higiénia megőrzésére? A Skanzen oktatási segédanyaga a XX. századi magyarországi higiéniás szokásokról.
Fotó: Fortepan.hu (140612)
Összeállította: Bokonics-Kramlik Márta
LETÖLTÉS (ppsx prezentáció)
További háttéranyagok a témában:
Meg is mosakodjál! Higiénia a 20. századi falun. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítási katalógusa
Sári Zsolt: A tisztálkodás tárgyai (MaDok-füzetek, 2006, 48-54. o.)
2. Fűben, fában orvosság - Gyógynövények
Kik voltak a füvesemberek? Tudod, mit jelent a Szent Antal tüze? A népi hiedelmek kifejezetten erős gyógyító erőt tulajdonítottak a jeles napokon gyűjtött vagy felhasznált növényeknek. A Skanzen oktatási segédanyagából bepillantást nyerhetünk az emberiség legrégebbi gyógy-szereinek világába, amelyek orvos és patika híján szinte az egyetlen elérhető orvosságot jelentették hosszú évszázadokon át.
Összeállította: Fehér Dóra
LETÖLTÉS (ppsx prezentáció)
3. Virágvasárnap
A húsvéti ünnepkör a húsvét előtti virágvasárnappal kezdődik. Ehhez a naphoz is számos szokás kapcsolódik országszerte. A Skanzen oktatási segédanyagából megtudhatjuk, milyen hiedelmek fűződnek a megszentelt barkához, miért égették el a kiszebábot és fény derül arra is, mit jelent a villőzés hagyománya?
Összeállította: Pákay Viktória
LETÖLTÉS (ppsx prezentáció)
4. Nagyhét
Virágvasárnaptól húsvétvasárnapig - miről nevezetesek a nagyhét egyes napjai, milyen szokás kapcsolódott hozzájuk, mit nem szabadott ezeken a napokon és melyik felekezet hogyan tartotta meg őket? Az oktatási segédanyag áttekintést nyújt a kereszténység legnagyobb ünnepét megelőző nagyhétről.
Összeállította: Pákay Viktória
LETÖLTÉS (ppsx prezentáció)
Húsvét - mit eszünk húsvétkor és miért éppen azt?
Mi kerül húsvétkor az asztalra? Mi az a húsvéti morzsa? Hogyan készítették elő a bárányt? Ismerjük meg a jellegzetes húsvéti ételeket és azok hátterét!
Összeállította: Vass Erika
LETÖLTÉS (ppsx prezentáció)