Zöld Fesztivál: vendégünk a Kenyérlelke Fesztivál
Az idei évben párhuzamosan két fesztivál zajlik a múzeumban augusztus 20-án, melyre szeretettel várjuk látogatóinkat. A belépés a nemzeti ünnepre való tekintettel ezen a napon díjmentes lesz mindenki számára.
Két jó érvünk is van arra, miért éri meg augusztus 20-án ellátogatni a Szentendrei Skanzenba. Ezen a napon ugyanis két fesztivál programjainak is otthont ad a múzeum, melyek meglátogatása a nemzeti ünnep alkalmából ingyenes.
Immáron 11-ik alkalommal nálunk kerül megrendezésre a Kenyérlelke Fesztivál, amely a kézműves pékszakma legrangosabb hazai eseménye. A Magyar Kézműves Kenyér Társaság által szervezett esemény középpontjában a hagyományos, adalékmentes kenyérkészítés áll és idén külön figyelmet kapnak az „őseink gabonáiból, nagyanyáink receptjei alapján” készült kenyerek is programban.
A párhuzamosan futó, idén első alkalommal megrendezésre kerülő Zöld Fesztivál pedig egy másik, szintén igen fontos témát állít a középpontba. A hagyományos tudás mai felhasználásának lehetőségeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a különböző tematikus túrákon, szakmai beszélgetéseken, játékos programokon és workshopokon, ahol többek között környezettudatos tisztítószereket is készíthetünk, de még azt is elleshetjük a zöld életmód szakértőitől, hogy miképp lehet saját kiskertünk egy panellakásban!
A szentendrei HÉV végállomástól a fesztivál napján INGYENES AUTÓBUSZJÁRATOK közlekednek a Skanzenbe. Az első busz 8:45-kor indul, ezt követően a járatok folyamatosan közlekednek, megközelítőleg 15 percenként egész nap.
A KENYÉRLELKE FESZTIVÁL PROGRAMJAI
A Kenyérlelke Fesztivál idén itt, a Skanzenben várja mindazokat, akik hisznek a tiszta élelmiszer erejében. A Magyar Kézműves Kenyér Társaság által szervezett esemény középpontjában a hagyományos, adalékmentes kenyérkészítés áll, amelyben külön figyelmet kapnak az „őseink gabonáiból, nagyanyáink receptjei alapján” készült kenyerek. A fesztivál szakmai fórumokkal, kézműves pékversennyel, kemencés bemutatókkal, gyerekprogramokkal és a Zöld Fesztiválhoz kapcsolódó fenntartható élményekkel kínál tartalmas kikapcsolódást családoknak, otthonsütőknek és élelmiszer szakembereknek egyaránt.
NAGYSZÍNPAD
Háziasszony és moderátor: Kitzinger Szonja a Magyar Konyha főszerkesztő-helyettese
10:00 – 10:15 Köszöntő
- Cseperkáló József, a Magyar Kézműves Kenyér Társaság elnöke
- Dr Kiss Attila Péter dékánhelyettes, Széchenyi Egyetem
- Fieszl Csaba, KAP Program, Agrárminisztérium
10:30-11:15 Hogyan tegyük vonzóvá a pékszakmát?
- Fekete Gergő (Artizán),
- Ormós Gabriella (Jenői Pékség),
- Szabadfi Szabolcs (Il Panificio Basilico),
- Takács Zoltán (Bake my Day).
11:30-12:15 Milyen kenyeret fogyasztunk 20 év múlva?
- Nobilis Ágoston (Csoroszlya Farm),
- Dr. Kiss Attila Péter, (a Széchenyi Egyetem dékánhelyettese),
- Hollósi Dávid (az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója,)
- Bott Frigyes (Bott Pékség)
- Király Gábor (Agrárgazdasági Kutató Intézet)
12:30-13:15 Mitől egészséges egy élelmiszer?
Szakértő: Szász Máté – biológus, táplálkozástudományi szakértő
13:30-14:15 Láthatatlan anyagcserefolyamatok. Az önmonitorozás a jövő?
Szakértő: Rákóczi Gabriella, anyagcserekutató
14:30-15:15 A jó kenyér záloga az egészséges termőföld
Szakértő: Dobos Endre, Pécsi Egyetem
16:00 Eredményhirdetés - Otthonsütők versenye és pékségek minősítése
WORKSHOP SZÍNPAD
Háziasszony: Horváth Judit
A workshop színpad támogatója a Lisztshop.hu és a Progép
11:00 – 11:45 – Teljes kiőrlésű rozskenyér készítése Virágh Krisztinával (Némi kenyér)
12:00 – 12:45 – Színes kenyerek készítése Roboz Eszterrel (Babushka)
13:00 – 13:45 – Gluténmentes kovászolás Horváth Judittal
14:00 – 14:45 – Molino Grassi pizza workshop - Nápolyi, római és kortárs pizzák Chef Lorenzo „tálalásában”
KIÁLLÍTÓK
Pékségek
Apakovász Kézműves Pékműhely - Arán Bakery - Artizán - Babushka pékség - Bake my day pékség - Búzakék pékség - Derce Pékbisztró - Egy Falat Kenyér - Félúton Pékség Velence - Freyja - the croissant story - Jenői Pékség - Kovászálom Kézműves Pékség - Läget Pékség - Lisboa Pastry & Bakery - Marmorstein Pékség - Mindennapi pékség - Nor/ma Grand - Panderas Pékség - Panificio il Basilico - Pipacs Pékség - Salt Bakery, CAUSE - Tanta Manufaktúra - Teca Kovászos pékség
Gazdák/Malmok
Astrie malom - Biom Köves Bio Malom - Breier Farm - Csoroszlya Farm - Első Pesti Malom - Garat malom - Havasi Bio Gazdaság - Kukutyin Műhely / Szent Antal Családi birtok - Maros Malom Makó
Kézműves gasztrovállalkozások
Bortársaság - Bruberi Coffee - Coffee & Drink Systems - Czakó Piac - Ferment - Fermentini - Goosebumps Coffee Lab - HEMPITY kendermagbolt.hu - Igazioliva - Juzso, Kemencés Kenyérlángos - Kertünk Kincsei - Kifli Online szupermarket - Kőhegybor • Szentendre Bora - Mayer Szörp - Minus11 • Artizán Fagylaltozó - Natur Gold - PlantSoul Friss Magtejek - PRÄS - Szatmár Dry Cured - Törőcsik Családi Gazdaság - Visegrádi Sör
Egyéb szervezetek
AKI Agrárközgazdasági Intézet - Bakó index kft - BWT - KAP Hálózat Vidék – és Térségfejlesztési Támogató Egység - HVG Könyvek - KIA - KovászShop - Magyar Kézműves Kenyér Társaság - Lisztshop.hu - ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - Széchenyi István Egyetem - Talajmegújító Gazdák Egyesülete
A ZÖLD FESZTIVÁL PROGRAMJAI
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSAINK
- Zölden lépni: Mérd meg, mekkora nyomot hagysz! – Ökolábnyom számítás
PontITT kiállítás: Együtt egy élhetőbb világért
I. ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI FALU
- Gyékényből készült tárgyak (szövés, fonás), kézműves foglalkozás – Novaji lakóház udvara (I-8)
- Így készül a méhkas gyékényből, bemutató – Novaji lakóház udvara (I-8)
- Növényi festés workshop 11:00; 13:00; 15:00. Regisztráció a helyszínen, maximális létszám csoportonként 10 fő. – Nemesradnóti lakóház (I-9)
- Kerítésfonás workshop – Nemesradnóti lakóház (I-9)
- Fűszer Totó a Boszorkánykonyhában – Perkupai lakóház (I-10)
- Pacák pánikban: természetes folttisztító megoldások – Perkupai lakóház (I-10)
- Örökerdő terepasztal, növényismeret, fejlesztőjátékok, levélnyomat készítés természetes anyagokból, a Pilisi Parkerdő kihelyezett programja – Áthajtós csűr, Perkupai lakóház udvara (I-10)
- Kérdezd a kertészt! – növényeid új dimenzióban, vertikális kert bemutató – Erdőhorváti lakóház (I-11)
- Zöld mesék: meseolvasó és pihenőkuckó – Erdőhorváti lakóház (I-11)
- A természet aranyai: a méhek nyomában egy méhész szemszögéből – Filkeháza lakóház (I-12)
- „Ökomata”, Re-SET! Gondold újra! társasjáték, óriás puzzle – a Humusz Szövetség kihelyezett programja – Cseléd lakások (I-19)
III. FELSŐ-TISZAVIDÉK
- Játékhelyszín: Kövesd a zöldet! akadályverseny – Határjelek kiállítás (III.)
- Sportpálya – Nagyrét
- Zöld suli: újraszalvéta varrás – Sonkádi csűr, Uszkai lakóház (III-3)
- Kőfestés – Sonkádi csűr, Uszkai lakóház (III-3)
- Zöld ékszer: karkötő készítés – Sonkádi csűr, Uszkai lakóház (III-3)
- Játékhelyszín: „Zöld küllő” másként – Sonkádi csűr, Uszkai lakóház (III-3)
- Vályogvetés: vályogtégla készítés – Milotai lakóház udvara (III-4)
- Szerb néptánc együttesek bemutatója 11:00 órától – Vámosoroszi szárazmalom (III-6)
- 11:00 "Lazar Hrebeljanovic" tánccsoport - Belgrád
- 13:00 "Dukat" tánccsoport - Stara Pazova
- 14:00 "Lepa Radić" tánccsoport - Gradiška (Bosznia és Hercegovina)
- 15:00 "Lazarica" tánccsoport - Stanari (Bosznia és Hercegovina)
BRINGATÚRA
A búzától a kenyérig
A paraszti családok legfontosabb eledele a kenyér volt, ami a család egész éves fáradságos munkájával került az asztalra. Hogyan készült a kenyér az Alföldön vagy a Dunántúlon? Hogyan lett a megtermelt gabonából liszt, majd kenyér? A túra során megismerheti a kenyérkészítés folyamatát, megnézheti hogyan lesz a búzából liszt, láthatja a kenyérkészítés sajátos eszközeit és bepillantást nyerhet a kenyérsütés fortélyaiba. A túra során megtudhatja azt is, hogy milyen szokások és hiedelmek alakultak ki a kenyérhez kapcsolódóan. Időtartam: ~ 1,5-2 óra
Találkozó: 11:00 órakor a Főbejárati Nagytérképnél
Tisztelt Látogató! A Múzeum területén a Skanzen kizárólagos PR- és marketingtevékenységéhez esetenként film-, fotó és hangfelvétel készül, amelyek célja az ismeretterjesztés és a múzeumban folyó tevékenységek, aktivitások kommunikációja, népszerűsítése. Amennyiben nem járul hozzá, hogy ezek(b)en szerepeljen, kérjük, jelezze ezt lehetőség szerint előre az információs pultban vagy a jegypénztárainkban dolgozó kollégáink számára. Köszönettel: Skanzen