Zöld Fesztivál: vendégünk a Kenyérlelke Fesztivál
Az idei évben párhuzamosan két fesztivál zajlik a múzeumban augusztus 20-án, melyre szeretettel várjuk látogatóinkat. A belépés a nemzeti ünnepre való tekintettel ezen a napon díjmentes lesz mindenki számára.
Két jó érvünk is van arra, miért éri meg augusztus 20-án ellátogatni a Szentendrei Skanzenba. Ezen a napon ugyanis két fesztivál programjainak is otthont ad a múzeum, melyek meglátogatása a nemzeti ünnep alkalmából ingyenes.
Immáron 11-ik alkalommal nálunk kerül megrendezésre a Kenyérlelke Fesztivál, amely a kézműves pékszakma legrangosabb hazai eseménye. A Magyar Kézműves Kenyér Társaság által szervezett esemény középpontjában a hagyományos, adalékmentes kenyérkészítés áll és idén külön figyelmet kapnak az „őseink gabonáiból, nagyanyáink receptjei alapján” készült kenyerek is programban.
A párhuzamosan futó, idén első alkalommal megrendezésre kerülő Zöld Fesztivál pedig egy másik, szintén igen fontos témát állít a középpontba. A hagyományos tudás mai felhasználásának lehetőségeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a különböző tematikus túrákon, szakmai beszélgetéseken, játékos programokon és workshopokon, ahol többek között környezettudatos tisztítószereket is készíthetünk, de még azt is elleshetjük a zöld életmód szakértőitől, hogy miképp lehet saját kiskertünk egy panellakásban!
A KENYÉRLELKE FESZTIVÁL PROGRAMJAI
A Kenyérlelke Fesztivál idén itt, a Skanzenben várja mindazokat, akik hisznek a tiszta élelmiszer erejében. A Magyar Kézműves Kenyér Társaság által szervezett esemény középpontjában a hagyományos, adalékmentes kenyérkészítés áll, amelyben külön figyelmet kapnak az „őseink gabonáiból, nagyanyáink receptjei alapján” készült kenyerek. A fesztivál szakmai fórumokkal, kézműves pékversennyel, kemencés bemutatókkal, gyerekprogramokkal és a Zöld Fesztiválhoz kapcsolódó fenntartható élményekkel kínál tartalmas kikapcsolódást családoknak, otthonsütőknek és élelmiszerszakembereknek egyaránt. Részletes program hamarosan!
A ZÖLD FESZTIVÁL PROGRAMJAI
SKANZEN GALÉRIA
- A kertészkedő Jókai, időszaki kiállítás
- Zölden lépni: Mérd meg, mekkora nyomot hagysz! – Ökolábnyom számítás
I. ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI FALU
- Gyékényből készült tárgyak (szövés, fonás), kézműves foglalkozás – Novaji lakóház udvara (I-8)
- Így készül a méhkas gyékényből, bemutató – Novaji lakóház udvara (I-8)
- Növényi festés workshop 11:00; 13:00; 15:00. Regisztráció a helyszínen, maximális létszám csoportonként 10 fő. – Nemesradnóti lakóház (I-9)
- Kerítésfonás workshop – Nemesradnóti lakóház (I-9)
- Fűszer Totó a Boszorkánykonyhában – Perkupai lakóház (I-10)
- Pacák pánikban: természetes folttisztító megoldások – Perkupai lakóház (I-10)
- Örökerdő terepasztal, növényismeret, fejlesztőjátékok, levélnyomat készítés természetes anyagokból, a Pilisi Parkerdő kihelyezett programja – Áthajtós csűr, Perkupai lakóház udvara (I-10)
- Kérdezd a kertészt! – növényeid új dimenzióban, vertikális kert bemutató – Erdőhorváti lakóház (I-11)
- Zöld mesék: meseolvasó és pihenőkuckó – Erdőhorváti lakóház (I-11)
- A természet aranyai: a méhek nyomában egy méhész szemszögéből – Filkeháza lakóház (I-12)
- „Ökomata”, Re-SET! Gondold újra! társasjáték, óriás puzzle – a Humusz Szövetség kihelyezett programja – Cseléd lakások (I-19)
III. FELSŐ-TISZAVIDÉK
- Játékhelyszín: Kövesd a zöldet! akadályverseny – Határjelek kiállítás (III.)
- Sportpálya – Nagyrét
- Zöld suli: újraszalvéta varrás – Sonkádi csűr, Uszkai lakóház (III-3)
- Kőfestés – Sonkádi csűr, Uszkai lakóház (III-3)
- Zöld ékszer: karkötő készítés – Sonkádi csűr, Uszkai lakóház (III-3)
- Játékhelyszín: „Zöld küllő” másként – Sonkádi csűr, Uszkai lakóház (III-3)
- Vályogvetés: vályogtégla készítés – Milotai lakóház udvara (III-4)
- Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal programja – Vámosoroszi szárazmalom (III-6)
- 11:00 Bringatúra - A búzától a kenyérig
A paraszti családok legfontosabb eledele a kenyér volt, ami a család egész éves fáradságos munkájával került az asztalra. Hogyan készült a kenyér az Alföldön vagy a Dunántúlon? Hogyan lett a megtermelt gabonából liszt, majd kenyér? A túra során megismerheti a kenyérkészítés folyamatát, megnézheti hogyan lesz a búzából liszt, láthatja a kenyérkészítés sajátos eszközeit és bepillantást nyerhet a kenyérsütés fortélyaiba. A túra során megtudhatja azt is, hogy milyen szokások és hiedelmek alakultak ki a kenyérhez kapcsolódóan. Időtartam: ~ 1,5-2 óra. Regisztrálj itt!
Tisztelt Látogató! A Múzeum területén a Skanzen kizárólagos PR- és marketingtevékenységéhez esetenként film-, fotó és hangfelvétel készül, amelyek célja az ismeretterjesztés és a múzeumban folyó tevékenységek, aktivitások kommunikációja, népszerűsítése. Amennyiben nem járul hozzá, hogy ezek(b)en szerepeljen, kérjük, jelezze ezt lehetőség szerint előre az információs pultban vagy a jegypénztárainkban dolgozó kollégáink számára. Köszönettel: Skanzen