Aktív helyszínek
Keresse fel aktív helyszíneinket a múzeumon belül! Régi praktikákat sajátíthat el, hasznos tippeket, ötleteket kaphat, megismerheti az egykori mindennapokat.
A számozott jelölések a Skanzen térképén való számozást, elhelyezkedést jelölik. Ha gyermekével érkezik a Skanzenbe, látogassa meg gyermek-attrakcióinkat is, amelyeket kifejezetten gyerekek számára alakítottunk ki.
Erdőhorváti kerek perec sütése
I. Észak-magyarországi falu, Erdőhorváti lakóház
Az erdőhorváti asszonyok Miskolctól Sátoraljaújhelyig híresek voltak az általuk készített perecről, melyet a nehéz megélhetés miatt piacokon árultak és így tettek szert bevételre.
A néhány alapanyagból készülő tésztát (víz, liszt, só, cukor, élesztő) karika formájúra nyújtják, megfőzik, utána pedig a kemencében megsütik. A több hónapig elálló pereceket magában vagy mákkal megszórva és tejjel, vízzel leöntve is fogyasztották.
Ha kíváncsi az erdőhorváti kerek perec titkára, arra, hogyan készítették, vagy esetleg meg is kóstolná, keresse fel aktív helyszínünket!
Nyitva: a főszezonban, a múzeum nyitvatartási idejében hétvégente, 2025. július 1-ig .
Gabona őrlemények, ételek
I. Észak-magyarországi falu, Filkeházi lakóház
Hajdina, búzadara, korpa, kukorica, köles, árpa... ezek a gabonafélék és őrlemények ma már az egészséges táplálkozás részeként jelennek meg a modern konyhában.
A látogatók a népi táplálkozásban megjelenő gabonaféléket és az ezekből készült ételeket ismerhetik és kóstolhatják meg ezen a helyszínünkön.
Nyitva: a főszezonban, a múzeum nyitvatartási idejében minden nap, 2025. július 1-ig .
Boszorkánykonyha
I. Észak-magyarországi falu , Perkupa
Fűben-fában nemcsak orvosság, hanem illatos méz, vagy éppen egy kellemes nyári szörp alapanyagja rejlik. Boszorkánykonyhánkban megmutatjuk, milyen egyszerű technikákkal, olcsó fortélyokkal használhatjuk gyógynövényeinket szervezetünk erősítésére, apróbb bajok kezelésére. A hagyományos környezettudatos tudás ma is aranyat ér. Aki ellesi praktikáinkat, otthon is elkészítheti saját kenőcsét, illóolaját, illatpárnáját, fürdőfilterét - saját egészségére. A Skanzen területén gyűjtött vad- és termesztett növényeket feldolgozva és még frissen is megtekintheti a látogató. A helyiséget belengő mindig finom illatot az aktuálisan gyűjtött és bemutatásra kihelyezett növények, virágok adják.
A helyszínről bővebben a SkanzenBlogban is olvashat.
Nyitva: a főszezonban, a múzeum nyitvatartási idejében minden nap.
Mit csinál a molnár?
VIII. Bakony, Balaton-felvidék, Nyírádi vízimalom
Magyarországon a 20. század elejéig a vízenergia-felhasználás volt az egyik legfontosabb energiatermelési mód. Számokban kifejezve: 1885-ben Magyarországon 22.647 vízkerék és 99 turbina működött. A vízimalom működése rejtélyes, bonyolult és egyben csodálatos mechanika. Nem hiába hitték garabonciásnak, tudósnak a furfangos molnárokat, akik nemcsak a hihetetlen szerkezet működéséhez értettek, hanem annak javításához is. Élő múzeumi helyszínünkön a látogatók megismerhetik a vízimolnárok életét, és persze a vízimalmok működését is. A vízimalom működés közben is megtekinthető.
Vízimalom-indítás a főszezonban, a múzeum nyitvatartási idejében minden nap 11:00, 12:40 és 14:40 órakor.
Falusi iskola
IX. Nyugat-Dunántúl, Kondorfai lakóház
A Kondorfáról származó épületben a tanítólakás és az osztályterem berendezése az 1880-as évek falusi egyházi iskoláinak jellegzetes világát idézi. A tanulók osztatlan osztályokban tanultak, ahol egyszerre négy elemi osztályt tanított a nagy tekintélyű tanító. Ma már szinte elképzelhetetlen ez az oktatási rendszer. Akkoriban azonban nagyon is jól működött, hiszen arra a tudásra, amire egy falusi kisdiáknak szüksége volt, jól megfelelt. Ha kíváncsi, hogyan zajlott a tanítás régen, milyen abakuszon számolni, vagy éppen honnan ered a "spongyát rá" kifejezésünk, keresse fel falusi iskolánkat.
Nyitva: a főszezonban, a múzeum nyitvatartási idejében minden nap.
Dédanyáink konyhatitkai
IX. Nyugat-Dunántúl, Bagladi lakóház
Dédanyáink konyhai praktikái közül főként a tartósítással ismerkedhetnek meg látogatóink a bagladi portán. A már jól bevált módszerek segítségével mesterséges anyagok nélkül teszünk el házi befőttet, szörpöket. Látogatóink egyik legkedveltebb helyszínén szezontól függően helyi készítésű szörpöket, lekvárt, kompótot kóstolhatnak. A finomságok helyi alapanyagokból, a Skanzenben termő gyógynövényekből, gyümölcsökből készülnek. Aki pedig tájjellegű, hagyományos ételek elkészítésére kíváncsi, keresse fel recepttárunkat is!
Nyitva: a főszezonban, a múzeum nyitvatartási idejében minden nap.
Textilműhely
X. Alföldi mezváros, Jánossomorjai lakóház
A menyasszony kelengyéjének nagy részét a vászonneműk tették ki: a törülközők, lepedők és a huzatok. A vászon előállítása igen fáradtságos és hosszadalmas munka volt, amelyet a család nőtagjai végeztek a téli időszakban. Textilműhelyünkben a száltól az anyagig tartó folyamatot mutatjuk be a látogatóknak. Megismerhetik, hogyan lesz a kócból fonál, hogyan működik a szövőgép, varró szobánkban pedig a különböző textiljavítási folyamatokat mutatjuk be. A gyermekekről és fiatalokról sem feledkezünk meg. Itt mindig készíthetnek valami kedvükre valót: fonalból karkötőt, ujjbábot vagy hímzett keszkenőt.
Jelenleg zárva, tervezett újranyitás: 2025. augusztus 1.
További izgalmas élményhelyszíneinkről és aktivításainkról – melyeket az alábbiakban csak listaszerűen sorolunk fel – bővebb információt az attrakcióink menüpont alatt talál:
• Sárközi gyöngyfűzés • Játékudvar • Gyerekgazdaság • Mesekert játszótér • Bábszínház • Kisbolt • Fény Háza • Fa-ház • Csodapajta • Postahivatal • Beöltöző • Kukorica, puliszka • ládafestés.