Gasztrotúra Márton-napkor
Gasztrotúra Márton-napkor
Érintett tájegységek: Alföldi mezőváros (VI.), Kisalföld (X.), Dél-Dunántúl (VII.), Nyugat-Dunántúl (IX.) tájegységek
Kezdés: 11 óra (szombaton és vasárnap is)
Túra ideje: kb. 80 perc
Túra típusa: gyalogtúra kóstolásokkal
Találkozási pont: a Nagytérképnél
Az idei évben gasztronómia témában tematikus túrán vehetnek részt az ide látogatók. A séta során a Skanzen portái és tárgyai által a fenntartható gasztronómiával, valamint Márton-napi és az őszi időszakhoz köthető ízekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők.
A fenntartható gasztronómia és a népi kultúra szorosan összefonódik, hiszen a hagyományos népi életmód számos olyan elemet tartalmaz, amelyek a mai fenntarthatósági törekvések alapját képezhetik. A népi kultúrában az emberek mindig is a helyben elérhető, szezonális alapanyagokat használták, a hagyományos népi konyha egyik alapelve az élelmiszer-pazarlás minimalizálása volt. Számos hagyományos tartósítási módszert alkalmaztak a népi kultúrában, amelyek lehetővé tették az élelmiszerek hosszabb ideig történő tárolását.
Az étkezés központi szerepet játszik a Márton-nap ünneplésében. A hagyomány szerint, „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik”. Ezért a libaételek elengedhetetlen részei az ünnepi asztalnak. Szent Mártont a bortermelők és a kádárok is patrónusuknak tekintették. Márton-napra általában már megforrt az újbor, ezért az ünnep az újbor kóstolgatásának jeles napja is volt. Erre utal „A bornak Szent Márton a bírája” mondás is.
A Márton-naphoz különböző népszokások is kapcsolódnak. Például a liba csontjából időjárást jósoltak, de a Szent Márton-napi szokások tetemes része a mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódott. A séta során ezekkel a szokásokkal is megismerkedhetnek látogatóink.
1. Gyülekező a Nagytérképnél: az útvonal, valamint a Márton-napi libához fűződő szokások ismertetése.
2. Hajdúbagos: sült alma kóstolása.
3. Vásár: Márton-napi mulatozás, kisfarsang, bálok, lakodalmak, vásárok szerepe Márton-napkor.
4. Vasúti őrház: tepertős pogácsa kóstolása,
- útközben beszélgetés a Márton-naphoz kapcsolódó gazdasági élethez fűződő szokásokról.
5. Nyúli uradalmi présszín: borhoz kapcsolódó szokásokkal való ismerkedés.
6. Szent Anna kápolna: útközben Szent Márton életének bemutatása.
7. Süttör: mézeskalács kóstolása.
8. Fadd: a faddi konyha megtekintése és rétes kóstolása,
- séta közben példák a Márton-napi időjárásjóslásokra.
9. Baglad: sütőtök és szörp kóstolása, tartósítás és házi praktikák bemutatása.