Ez az oldal Teljesítmény sütiket használ a jobb böngészési élmény biztosítása érdekében. A webhely használatának folytatásával elfogadja ezeket a sütiket.

Gasztronómiai workshopok

Gasztronómiai workshopjainkon a résztvevők ízelítőt kaphatnak a népi kultúra ünnepi és hétköznapi ételeiből, süteményeiből. A program során néprajz-muzeológus kollégáink az ételekhez társult szokásokról mesélnek, tárlatvezetést tartanak kapcsolódó kiállításainkba. A közös sütés-főzés végén pedig a vendégek az ételeket közösen elfogyasztják, vagy hazaviszik.
‘24 / 04 / 18

Gasztroworkshopok a Skanzenben

Táplálkozási szokásaink, élelmiszer alapanyagaink sokfélesége és főzési technológiai lehetőségeink folyamatosan változnak. Mégis maradnak hagyományos ételek, amiket ünnepnapokon készítünk, vannak, amik a reformtáplálkozás során visszatérnek étrendünkbe és vannak, amik családunk állandó receptúrájába tartoznak.

Gasztronómiai workshopjainkon ízelítőt kaphat a népi kultúra ünnepi és hétköznapi ételeiből, ünnepi süteményeiből. A közös sütés-főzés végén a vendégek az ételeket közösen elfogyasztják, vagy hazaviszik. Programjainkon néprajz-muzeológus kollégáink az ételekhez társult szokásokról előadással teszik tartalmasabbá a programokat, kapcsolódó kiállításainkba tárlatvezetést tartanak.

2024-ben 3 workshopot tartunk ebben a témakörben.

 

Az alábbi linkekre kattintva részletesen olvashatnak a workshopok tematikájáról.

  1. 2024. május 11., szombat 9.30-14.00 - Lakodalmi sütemények
  2. 2024. október 5., szombat 9.30-14.00 - Őrleményes ételek
  3. 2024. november 30., szombat 9.30-14.00 - Ehető karácsonyfadíszek

 

Részletek, árak, általános tudnivalók

Előadók:

  • Hemm Viktória, cukrász
  • Tódor Enikő, néprajz-muzeológus, múzeumpedagógus

Részvételi díj:

  • Skanzen belépő díja + 19 500 Ft/fő/alkalom programdíj

A részvételi díj tartalmazza a múzeumba való belépést, a workshop díját, a szükséges alapanyagokat és csomagolóanyagokat.

Kedvezmények:

Érvényes Éves Skanzen Kártyával rendelkezőknek nem kell belépődíjat fizetniük, valamint 10% kedvezményben részesülnek a workshop díjából.

A más kedvezménnyel rendelkezők - nyugdíjas, pedagógus, stb. - a belépődíjnál kedvezményüket érvényesíthetik.

Jelentkezés:

A programokra előzetes jelentkezés szükséges az ITT letölthető jelentkezési lapon.

A bejelentkezés után előlegbekérőt küldünk a részvételi díj átutalásához. 

Jelentkezési határidő:

Az aktuális program előtti 5 napig.

A programot kellő számú jelentkező esetén tartjuk meg. Minimális létszám 8 fő/alkalom, maximális létszám 15 fő/alkalom.

kép leírása

Hemm Viktória, cukrász - bemutatkozás

„Hemm Viktória vagyok, cukrász. Pályámat közgazdászként kezdtem, majd amikor gyermekeim iskolások lettek, úgy éreztem, hogy szeretném magasabb szintre emelni egyik kedvenc hobbimat, a sütést. A cukrászvizsga megszerzése után dolgoztam cukrászdákban is gyakorlatszerzés céljából, majd létrehoztam a saját sütiműhelyemet, melyet évekig üzemeltettem.

A sütés szeretete a családomból ered: nagypapám testvére Baranya megye-szerte híres cukrász volt, az idősebb korosztály a mai napig emlékszik a nevére és az üzletre, melyet vitt. Tortáit, süteményeit előszeretettel vitték lakodalmakba, családi ünnepekre. Kisgyerekként csodáltam az alkotásait, sokat forgolódtam körülötte, lestem az alkalmat, hogy belekóstolhassak a finomságokba, amiket készített és eltanulhassam tőle a konyhai fortélyokat is. Talán ennek az örökségnek köszönhető az is, hogy a régi dolgokban találom meg az értéket, legyen az bútor, épület vagy akár egy sütemény, és fontosnak tartom, hogy hagyományaink, szokásaink fennmaradjanak az utókor számára is.

Ezzel teljesen egybecsengenek a Skanzen gasztroprogramjai is: eredeti receptek alapján készítünk majd el olyan ételeket, süteményeket, melyek hagyományosan a magyar emberek mindennapi táplálékát jelentették, vagy ünnepeik fontos részei voltak. Workshopjaink egyik célja, hogy újra ismertté és kedveltté tegyük a régi idők receptúráit az arra nyitott érdeklődők körében.”

Kapcsolat, jelentkezés

Herczeg Andrea
+36 30 870 6934