Gasztronómiai workshopok
Gasztroworkshopok a Skanzenben
Táplálkozási szokásaink, élelmiszer alapanyagaink sokfélesége és főzési technológiai lehetőségeink folyamatosan változnak. Mégis maradnak hagyományos ételek, amiket ünnepnapokon készítünk, vannak, amik a reformtáplálkozás során visszatérnek étrendünkbe és vannak, amik családunk állandó receptúrájába tartoznak.
Gasztronómiai workshopjainkon ízelítőt kaphat a népi kultúra ünnepi és hétköznapi ételeiből, ünnepi süteményeiből. A közös sütés-főzés végén a vendégek az ételeket közösen elfogyasztják, vagy hazaviszik. Programjainkon néprajz-muzeológus kollégáink az ételekhez társult szokásokról előadással teszik tartalmasabbá a programokat, kapcsolódó kiállításainkba tárlatvezetést tartanak.
2024-ben 3 workshopot tartunk ebben a témakörben.
Az alábbi linkekre kattintva részletesen olvashatnak a workshopok tematikájáról.
- 2024. május 11., szombat 9.30-14.00 - Lakodalmi sütemények
- 2024. október 5., szombat 9.30-14.00 - Őrleményes ételek
- 2024. november 30., szombat 9.30-14.00 - Ehető karácsonyfadíszek
Részletek, árak, általános tudnivalók
Előadók:
- Hemm Viktória, cukrász
- Tódor Enikő, néprajz-muzeológus, múzeumpedagógus
Részvételi díj:
- Skanzen belépő díja + 19 500 Ft/fő/alkalom programdíj
A részvételi díj tartalmazza a múzeumba való belépést, a workshop díját, a szükséges alapanyagokat és csomagolóanyagokat.
Kedvezmények:
Érvényes Éves Skanzen Kártyával rendelkezőknek nem kell belépődíjat fizetniük, valamint 10% kedvezményben részesülnek a workshop díjából.
A más kedvezménnyel rendelkezők - nyugdíjas, pedagógus, stb. - a belépődíjnál kedvezményüket érvényesíthetik.
Jelentkezés:
A programokra előzetes jelentkezés szükséges az ITT letölthető jelentkezési lapon.
A bejelentkezés után előlegbekérőt küldünk a részvételi díj átutalásához.
Jelentkezési határidő:
Az aktuális program előtti 5 napig.
A programot kellő számú jelentkező esetén tartjuk meg. Minimális létszám 8 fő/alkalom, maximális létszám 15 fő/alkalom.
Hemm Viktória, cukrász - bemutatkozás
„Hemm Viktória vagyok, cukrász. Pályámat közgazdászként kezdtem, majd amikor gyermekeim iskolások lettek, úgy éreztem, hogy szeretném magasabb szintre emelni egyik kedvenc hobbimat, a sütést. A cukrászvizsga megszerzése után dolgoztam cukrászdákban is gyakorlatszerzés céljából, majd létrehoztam a saját sütiműhelyemet, melyet évekig üzemeltettem.
A sütés szeretete a családomból ered: nagypapám testvére Baranya megye-szerte híres cukrász volt, az idősebb korosztály a mai napig emlékszik a nevére és az üzletre, melyet vitt. Tortáit, süteményeit előszeretettel vitték lakodalmakba, családi ünnepekre. Kisgyerekként csodáltam az alkotásait, sokat forgolódtam körülötte, lestem az alkalmat, hogy belekóstolhassak a finomságokba, amiket készített és eltanulhassam tőle a konyhai fortélyokat is. Talán ennek az örökségnek köszönhető az is, hogy a régi dolgokban találom meg az értéket, legyen az bútor, épület vagy akár egy sütemény, és fontosnak tartom, hogy hagyományaink, szokásaink fennmaradjanak az utókor számára is.
Ezzel teljesen egybecsengenek a Skanzen gasztroprogramjai is: eredeti receptek alapján készítünk majd el olyan ételeket, süteményeket, melyek hagyományosan a magyar emberek mindennapi táplálékát jelentették, vagy ünnepeik fontos részei voltak. Workshopjaink egyik célja, hogy újra ismertté és kedveltté tegyük a régi idők receptúráit az arra nyitott érdeklődők körében.”